Taloyhtiön vesimaksusta päättää taloyhtiön yhtiökokous. Vesimaksun suuruus herättää paljon keskustelua, mutta aina taloyhtiön vesimaksu ei edes riitä kattamaan vedenkäytöstä aiheutuvia kuluja.

Taloyhtiön määrittelemä vesimaksu sisältää talousveden eli kylmän veden, jätevesimaksun sekä lämpimän veden lämmityskulut. Vesimaksun suuruus puhuttaa monissa taloyhtiöissä ja saattaa herättää epäilyjä siitä, katetaanko vesimaksulla myös muita kuluja. Näin ei kuitenkaan ole, sanoo Turun Isännöintikeskuksen toimitusjohtaja Kimmo Salo.

– Jos kuluttaa vaikkapa 150 litraa vuorokaudessa per henkilö, niin todelliset kustannukset, joissa on mukana Turku Energian kaukolämpö veden lämmitykseen, nousevat yli 25 euroon, sanoo Salo.

Jos siis naapuritaloyhtiössä vesimaksu on paljon pienempi kuin omassa, voi olla, ettei heidän maksunsa kata vedenkäytöstä aiheutuvia kustannuksia.

– Tällöin osa menoista katetaan hoitovastikkeella. Kehottaisin taloyhtiöitä rohkeasti laskuttamaan todellisten kustannusten mukaan, sillä se on oikeudenmukaisempi tapa.

Vesimaksun perusteena voi taloyhtiössä olla henkilömäärä, huoneiston neliöt tai todellinen kulutus, jos huoneistossa on oma vesimittari.

– Yhtiöissä voidaan saada aikaan kinaa siitä, jos on esimerkiksi tyttö- ja poikaystäviä, jotka viettävät paljon aikaa asunnoissa, mutta eivät maksa vesimaksua taloyhtiöön. Kyselyitä tulee myös siitä, pitääkö vesimaksu maksaa esimerkiksi kesäloman aikana, jolloin viettää kaiken ajan kesämökillä, kertoo lakiasiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta.

Vuodesta 2011 lähtien taloyhtiöt on velvoitettu asentamaan linjasaneerauksen yhteydessä huoneistokohtaiset vesimittarit. Kaikissa yhtiöissä niitä ei kuitenkaan ole otettu käyttöön laskutuksen perusteeksi. Salo arvelee, että syynä on epäluottamus mittareiden toimivuuteen.

– Vielä 10 vuotta sitten huoneistokohtaisissa mittareissa oli aika paljon vikoja. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt niin, ettei epäluottamukseen ole enää syytä, hän sanoo.

Vesimaksun perusteen muuttaminen esimerkiksi henkilöluvun mukaisesta todelliseen kulutukseen vaatii muutosta yhtiöjärjestykseen.

– Muuttamista tähän suuntaan on helpotettu – se vaatii vain tavallisen enemmistöpäätöksen, kun muissa tapauksissa yhtiöjärjestyksen muuttamiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistöpäätös, lisää Sallmén.


Juttu on julkaistu Turun Vesihuollon Vesipiste-lehdessä 2/2017. Lue koko Vesipiste-lehti täältä!

 

Asiasanat: