Vattenkvalitet

Visste du att det hushållsvatten som vi levererar uppfyller social- och hälsovårdsministeriets kvalitetskrav och rekommendationer för hushållsvatten med lätthet? Vattnet från din kran är konstgjort grundvatten som produceras i Virttaankangas.

Kranvattenkvaliteten i Åbo år 2024

Kranvattenkvaliteten i Åbo år 2024
Allmänna kvalitetsindikatorer enhet medelvärde Social- och hälsovårdsministeriets förordning 683/2017
Temperatur °C 10,4 <20 C
Surhetsgrad pH 8,5 6,5-9,5 (A)
Konduktivitet µS/cm 141 <2500 (B)
Färg mg Pt/l 1,3 Inga onormala förändringar (B)
Grumlighet FNU <0,1 Inga onormala förändringar (B)
Lukt - ingen lukt Inga onormala förändringar (B)
Smak - ingen smak Inga onormala förändringar (B)
Fritt klor mg/l 0,03
Totalt klor mg/l 0,25
Mikrobiologisk kvalitet:
Koliforma bakterier CFU/100 ml 0 0 (B)
Echerichia coli CFU/100 ml 0 0 (A)
Enterokocker CFU/100 ml 0 0 (A)
Clostridium perfingens CFU/100 ml 0 0 (B)
Antal kolonier (22 °C) CFU/ml 2 Inga onormala förändringar (B)
Metaller och halvmetaller:
Aluminium µg/l 15 <200 (A)
Arsenik Halinen µg/l 1,7 <10 (A)
Kvicksilver Halinen µg/l <0,01 <1 (A)
Kadmium µg/l 0,01 <5 (A)
Krom µg/l 0,13 <50 (A)
Koppar mg/l 0,06 <2 (A)
Bly µg/l 0,07 <10 (A)
Mangan µg/l 1,1 <50 (B)
Natrium Halinen mg/l 4,6 <200 (A)
Nickel µg/l 1,3 <20 (A)
Järn µg/l 10,5 <200 (B)
TOC (totalt organiskt kol) mg/l 1,8 Inga onormala förändringar (B)

Kvaliteten på kranvattnet i Åbo är utmärkt

Kvaliteten på vårt hushållsvatten förblir mycket jämn året runt. Vattnet i vattenförsörjningsnätet är behagligt svalt även på sommaren. Det betyder att kranvatten kan användas för dricksvatten, hushållsvatten och tvätt utan filtrering eller annan behandling eller avhärdare.

 

Övervakning

Vi övervakar vattenkvaliteten regelbundet i enlighet med hälsoinspektörens godkännande och det övervakningsprogram som uppfyller kraven i vattenförordningen. Vi skickar vattenproverna enligt programmet för analys till Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy:s laboratorium, som är ett testlaboratorium som är ackrediterat av FINAS ackrediteringstjänst (T101). Vi övervakar också frivilligt själva vattenkvaliteten och deltar i forskningsprojekt i samarbete med andra aktörer inom området.

Tillsatt klor

Vi vill att dricksvattnet ska förbli färskt överallt i Åbos vattenförsörjningsnät. På grund av detta har en liten mängd klor tillsatts vattnet i form av bundet klor, dvs. kloramin. Koncentrationen av kloramin påverkas av vattnets temperatur och hur länge det är i nätet. Vissa personer kan känna smaken eller lukten av kloramin i sitt dricksvatten. Om lukten eller smaken stör dig, förvara dricksvattnet ett tag i en vattenkanna, så att kloret kan avdunsta från vattnet.

 

Vattenhårdhet

I Åbo är kranvattnet mycket mjukt, vilket innebär att vattnet har låg kalkhalt. Uttryckt med de tyska hårdhetsenheter som visas på tvättmedelsförpackningarna är hårdheten för kranvattnet i Åbo 2,9 °dH (mycket mjukt). Hårdheten kan också uttryckas i mmol/l, i vilket fall hårdheten är 0,52. Det betyder att även en liten mängd tvättmedel räcker vid användning av tvättmaskin. Att använda för mycket tvättmedel garanterar inte ett renare slutresultat – tvärtom – så kontrollera rätt mängd tvättmedel enligt vattnets hårdhet på tvättmedelsförpackningen. Ingen vattenavhärdare eller mjukgörande salt behövs.

Vattnets pH-värde är cirka 8,5, d.v.s. det är svagt alkaliskt, vilket förhindrar korrosion av rörmaterial. Vattnets pH-värde stiger naturligt till denna nivå i form av kalcit från Virttaanharju-jorden, så inga ytterligare kemikalier används för att höja pH-värdet.

Problem med vattenkvaliteten?

Om du märker störningar i vattenkvaliteten, vänligen meddela oss. Se Åbo Vattenförsörjningens kontaktuppgifter för att rapportera problem med vattenkvaliteten här.

Vanliga frågor om vattenkvalitet

Vad är enterokocker?
Enterokocker är bakterier som finns i jord och ytvatten och tarmfloran hos friska människor. De vanligaste arterna av enterokocker är E. faecalis och E. faecium. Enterokockernas sjukdomsalstrande förmågan är liten. De ger bara upphov till sjukdom hos patienter med nedsatt motståndskraft. Den vanligaste infektionen som orsakas av enterokocker är urinvägsinfektion.

Enterokockbakterier får enligt hushållsvattenförordningen inte förekomma i hushållsvatten överhuvudtaget. Åbo Vattenförsörjning följer regelbundet upp vattenkvaliteten med vattenprov från olika delar av vattenledningsnätet.
Vad kostar vattnet?
Du hittar vår prislista i länken nedan.
Kan varmvatten användas vid matlagning?
Varmvatten klassificeras inte som hushållsvatten och har inga kvalitetskrav eller -rekommendationer. Kvaliteten på varmvattnet kan vara klart sämre än kallvattnet, eftersom metaller från rören i huset och värmeväxlare kan lösas upp i det. Det kan innehålla alltför stora mängder mikrober. Om vattentemperaturen inte är tillräckligt hög, kan det också växa skadliga bakterier i varmvattnet. En lämplig temperatur för varmvatten är 55–60 °C.
Varför är vattnet ibland grumligt?
Grumligheten beror i allmänhet på luftbubblor i vattnet. De är ofarliga och vattnet blir rätt snabbt klart när det står en stund. Hett vatten är nästan alltid grumligt. Luften avlägsnas uppåt, och därför blir vattnet klart nerifrån och upp. Om grumligheten sjunker till bottnen, är det frågan om någon annan störning.

Varför ser vattnet ibland rostigt/gult/brunt ut?
Orsaken är vanligtvis att avlagringar (järn och mangan) lossnar från antingen det allmänna eller fastighetens egna vattenledningsnät. Det beror i sin tur oftast på att vattnets strömningsriktning har ändrats tillfälligt på grund av reparations- eller ändringsarbeten i nätet. Sådant vatten är i allmänhet inte skadligt för hälsan, men man bör ändå undvika att dricka vattnet tills olägenheten är förbi. Vattnet kan emellertid färga tvätt och vattenarmaturer. Kontakta vattenverket om vattnet inte blir normalt efter att du tappat vatten under en rimlig tid.
Varför ser vattnet grönt ut?
Om du upptäcker att vattnet från kranen är grönfärgat, kan orsaken vara att fastighetens värmeväxlare har gått sönder. Ett grönt färgämne har lagts till fjärrvärmevattnet som markör. Fastighetsägaren ansvarar för att reparera eller byta ut värmeväxlaren.