Havainnekuva Turun Vesihuollon toimitiloista ulkoa, Sigge Arkkitehdit

Teknologiakiinteistöt ja Turun Vesihuolto allekirjoittivat 25-vuotisen vuokrasopimuksen – Itäharjulle toteutetaan puurakenteinen AkvaCity

05.12.2023

Teknologiakiinteistöt toteuttaa Turun Vesihuollolle uudet, noin 2400 neliömetrin tilat. AkvaCityksi nimetty toimisto- ja hallikokonaisuus nousee Itäharjulle osoitteeseen Teollisuuskatu 46.

Havainnekuvat: Sigge Arkkitehdit

Teknologiakiinteistöt ja Turun Vesihuolto allekirjoittivat 25-vuotisen vuokrasopimuskokonaisuuden koskien Itäharjulle rakennettavaa AkvaCityä. AkvaCity toteutetaan kahdelle vierekkäiselle tontille ja sinne sijoittuvat Turun Vesihuollon pääkonttorin lisäksi kaikki yhtiön toiminnot, myös asiakaspalvelu. Kokonaisuuteen kuuluu kaksi erillistä rakennusta, joista toiseen tulee toimisto- ja sosiaalitiloja ja toiseen teolliseen toimintaan soveltuvaa tilaa. Lisäksi tonteille rakennetaan parkkipaikkoja sekä vehreä piha-alue ja varastorakennus. Työtiloja AkvaCityyn tulee noin 80 ihmiselle.

– Uudet tilat tulevat korvaamaan nykyiset käyttöikänsä päässä olevat toimitilamme. Halisissa olemme toimineet jo sadan vuoden ajan, ja meille on tärkeää sitoutua myös uusiin tiloihin pitkäaikaisesti. Uusissa tiloissa toteutuu toiveemme saada kaikki toiminnot saman katon alle, ja erityisesti asiakaspalvelupisteen saaminen samaan kiinteistöön muun toiminnan kanssa on hyvä asia, sanoo Turun Vesihuollon toimitusjohtaja Irina Nordman.

AkvaCity on Teknologiakiinteistöjen ensimmäinen kokonaan puusta rakennettava kiinteistökokonaisuus. Se toteutetaan Leed-sertifikaatin v4-version Platina-tason mukaisesti ja rakentamisessa pyritään hiilipäästöjen minimointiin.

– AkvaCityssä­ kaikki, mihin voidaan vaikuttaa, tehdään mahdollisimman hiilineutraalisti. Tämän mahdollistaa esimerkiksi puun kyky sitoa hiiltä sekä sen hyvä kierrätettävyys. Pyrimme siihen, että rakentamisen aikaiset hiilipäästöt eivät ylitä rakennuksen ilmastohyötyjä, jolloin hiilijalanjälki ja -kädenjälki ovat yhtä suuret, kertoo Teknologiakiinteistöjen suunnittelupäällikkö, arkkitehti Anniina Savisalo.

AkvaCityn pääasiallinen rakennusmateriaali on Cross Laminated Timber eli CLT, joka koostuu ristiinliimatuista puukerroksista. CLT on paitsi ympäristöystävällinen, myös erittäin luja, jäykkä ja hyvin paloa kestävä rakennuslevy.

– Suomessa on pitkät perinteet puurakentamiselle. On mahtavaa olla mukana tekemässä Teknologiakiinteistöjen ensimmäistä puurakennusta ja päästä kehittämään prosesseja puurakentamisen tulevaisuutta varten. Ympäristöarvojen lisäksi terveellinen puurakennus tuo lisäarvoa myös työhyvinvointiin, Savisalo jatkaa.

AkvaCityn sijainti näkyvällä paikalla Turun sisääntuloväylän varrella on luonut korkeat kriteerit hankkeen ulkonäölle. Yksinkertaisen kauniin, arkkitehtitoimiston korurasiaksikin kutsuman kokonaisuuden puuarkkitehtuuri on haluttu tehdä näkyväksi ulos asti.

– Tavoitteena on luoda kaupunginomaista ympäristöä kehittyvälle Itäharjun alueelle. AkvaCityn julkisivussa vuorottelevat puu ja lasi, ja tontin käsittelyssä on otettu huomioon erityisesti viherrakentaminen ja hulevesien viivytys, joka ehkäisee rankkasateiden aiheuttamia tulvia, sanoo

AkvaCityn on suunnitellut Sigge Arkkitehdit ja sen pääsuunnittelija on Jani Vahala. Hankkeeen toteutus käynnistetään keväällä 2024 ja se valmistuu alkukesällä 2025. AkvaCityn rakentamisesta vastaa Jatke Länsi-Suomi Oy.

– On hienoa olla mukana kehittyvän alueen muutoksessa. Puurakentaminen ja Teknologiakiinteistöjen korkeat ympäristötavoitteet ovat erinomaisesti linjassa meidän yhtiömme tavoitteiden kanssa. Odotamme jo innolla kesää 2025, Nordman päättää.

Lisätietoja:

Anniina Savisalo
Suunnittelupäällikkö, arkkitehti, Turun Teknologiakiinteistöt Oy
Puh. 040 539 0605

Irina Nordman
Toimitusjohtaja, Turun Vesihuolto Oy
Puh. 050 561 0793

Turun Teknologiakiinteistöt Oy on Turun Tiedepuiston alueella toimiva kiinteistösijoitusyhtiö, joka on olemassa tehdäkseen työelämästä entistä parempaa. Yhtiö tarjoaa yrityksille ja organisaatioille tiloja, palveluita ja osaamista, jotka lisäävät työntekijöiden viihtyvyyttä ja edesauttavat innovaatioiden syntymistä. Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n omistavat Hemsö TTP, Turun kaupunki ja Turun ammattikorkeakoulu. Yhtiön omistamien kiinteistöjen vuokrattava pinta-ala on noin 160 000 m2 ja tilojen keskimääräinen käyttöaste 97 %.