lukas_hradecky3_kuva_tiina_pirila (1)

Ympäristöasioissa pallo on meillä

02.01.2023

Teksti: Elina Stenvall | Pääkuva: Tiina Pirilä, muut kuvat: SPL / Juha Tamminen

Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni ja vuoden 2021 turkulainen, Runosmäen oma poika Lukas Hradecky ei tuhlaa lämmintä vettä suihkussa ja asioi arjessaan polkupyörällä. Kysyimme Hradeckyltä hänen ajatuksiaan ympäristön kannalta vastuullisista valinnoista. Mies vastasi etänä Montenegrosta Huuhkajien voitto-ottelun jälkeisenä päivänä.

Lukas Hradecky nimettiin vuoden turkulaiseksi 2021 ennätyksellisellä äänivyöryllä. Runosmäen pallokenttä tunnetaan nykyisin Lukas Hradecky -kenttänä. Mies on useana vuonna valittu Suomen vuoden jalkapalloilijaksi ja vuonna 2020 myös vuoden urheilijaksi.

Hradeckyllä on ollut kiireinen syksy toimiessaan sekä Saksan jalkapallon pääsarjassa pelaavan Bayer Leverkusenin että Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajien kapteenina ja maalivahtina. Hradecky on reissannut ympäri maailmaa ammattinsa vuoksi jo useita vuosia, mutta Turku on hänelle edelleen koti. Mitä mieltä hän on Turun juomavedestä?

– Turkulainen hanavesi on puhdasta, maukasta ja maistuu kodilta!

Ammattiurheilijan elämäntavoissa korostuvat terveelliset valinnat. Harjoittelu ja hikoilu lisäävät nesteiden tarvetta. Hradeckyn treenipullosta löytyy puhdasta vettä.

– Ennen peliä kopissa on tarjolla elektrolyyttijuomia, mutta pelin tai treenien aikana juon vaan ihan vettä. Saksassa hanavesi ei ole ihan suomalaisen hanaveden tasolla, joten pullovettä kaadetaan noihin treenipulloihin.

 

Vettä ei tuhlata

Urheilijat kuluttavat vettä todennäköisesti hieman muita kuluttajaryhmiä enemmän, sillä treenejä ja pelejä kertyy viikoittain huomattava määrä. Urheilusuoritusten jälkeen Hradeckyllä ei ole tapana jäädä suihkuun tuhlailemaan vettä.

– Olen itse asiassa todella nopea suihkuttelija, en edes muista milloin olisin edes viittä minuuttia ollut suihkussa.

Turussa Hradecky tunnetaan ennen kaikkea kotiseuturakkaana huippujalkapalloilijana. Hänen puheistaan huokuu syvä arvostus suomalaista luontoa kohtaan. Etenkin Turun saaristo on miehen sydäntä lähellä.

– Suomen luonto ja vesistöjen läheisyys vain korostavat meidän mahtavaa, kaunista seutuamme. Vesistöt tarjoavat kymmeniä urheilu- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. En keksi mitään parempaa kuin yöttömän yön maisemat ja viettää aikaa Turun saaristossa joko veneellä tai mökkeilemässä ja uimassa.

Bayer Leverkusenissa vallitsee vastuullinen ilmapiiri. Ympäristön ja urheilijoiden kunnon kannalta vastuullisia valintoja tehdään koko seuran voimin.

– Urheilijoina me kaikki, tai ainakin useimmat meistä, haluamme syödä terveellisesti ja hyvin, joten lähiruoka on minulle ja meidän seurallemme iso juttu.

Kimppakyydit kunniaan

Ympäristötoimet vaikuttavat tehokkaimmin, kun mahdollisimman moni kuluttaja huomioi ympäristön omissa askareissaan. Hradeckyn mielestä ympäristövalintojen tekeminen tulisi olla jokaiselle itsestäänselvyys, mutta pohtii myös omia parantamisen paikkojaan.

– Kuka ihme ei nyt veisi roskia roskiin? Ei se voi olla mikään valinta, vaan jokaisen vastuu tehdä niin. Hankin pyörän jo vuosia sitten Saksaan, ja sillä tulee paljon kruisailtua, kun asioin kaupungilla. Treenimatka on sen verran pitkä, että se taittuu omalla autolla, mutta kuljemme välillä kimppakyydeillä. Ehkä se on asia, jonka voisimme tehdä useammin ja paremmin.

Näin teet vastuullisia valintoja:

1. Se, mitä valitsemme lautasellemme, merkitsee. Kasvisruoan tuotanto kuormittaa ympäristöä lihavaihtoehtoa vähemmän. Lähellä tuotetulla ruualla on lyhyempi jakeluketju.

2. Käytä mahdollisimman paljon lihaksiasi liikkumiseen tai kulje julkisella liikenteellä.

3. Osta vain mitä tarvitset. Yritä löytää tarvitsemasi ensin käytettynä, vuokraamalla tai lainaamalla.

4. Säästä lämmintä vettä, sammuta käyttämättömät sähkölaitteet ja alenna huoneen lämpöä.

5. Kun löydät uusia tapoja elää kestävästi, jaa vinkkejä ystäville ja perheenjäsenille kasvotusten tai somessa.

Lisää vinkkejä vastuullisuuteen löydät osoitteesta turku.fi/hiilineutraaliturku.