iiro ja jyrki – kopio

Hyvän työparin kanssa hommat menevät putkeen

24.03.2022

Putkiasentajat Jyrki Leiko ja Iiro Havulo huolehtivat siitä, että vesi virtaa turkulaisiin koteihin. Työpäiviin kuuluu paljon huumoria, hyvä lounas ja sujuvaa yhteistyötä.
TEKSTI: ANNA KORPI-KYYNY • KUVAT: JASKA POIKONEN

Julkaistu Vesi.-lehdessä 1/2017 (issuu)

Putkiasentajien työpäivä alkaa vesimittariosastolta kello seitsemän. Esimies Kirsi Kuisma pitää ”käskynjaon” eli kertoo päivän aikana hoidettavat kohteet. Yleensä niitä mahtuu päivään yhdestä neljään kappaletta. Tehtäviin voi kuulua esimerkiksi omakotitalon tonttivesijohto- ja viemäriliitoksia sekä vesimittarien vaihtoja ja asennuksia. – Tykkään, että työ on liikkuvaa ja päivät vaihtelevia. En minä missään sisähommissa jaksaisi pitkään, toteaa Jyrki, joka on ollut talossa jo yli 30 vuotta.

Hänen uransa alkoi vesilaitoksen johtajan autonkuljettajana. Siitä tie vei asentajaksi nykyisen mestarin työpariksi, ja nyt työparina on pari vuotta ollut Iiro. – On tosi tärkeää, että työparin kanssa tulee toimeen. Tässä saa työparin kanssa viettää välillä enemmän aikaa kuin oman perheen kanssa. Silloin täytyy huumorintajun ja työtapojen natsata yhteen. Päivän ensimmäiselle työmaalle mennään yleensä yhdeksäksi, jos muuta ei ole sovittu. Niin toimitaan siksi, että kaivantoon saattaa yön aikana esimerkiksi tulla vettä, joten kaivinkone viimeistelee sen aamulla.

Vaarallisinta hommassa on juuri kaivantoihin meneminen. Huonosti tai väärin tehty kaivanto on suuri työturvallisuusriski asentajalle. Kaivannon pohjalla oleva putkiasentaja saattaa pahimmillaan saada niskaansa sortuvat kaivannon seinät. – Meillä työturvallisuus on hyvällä mallilla. Esimies on antanut selkeän ohjeistuksen, että jos kaivanto ei ole oikein tehty, sinne ei saa mennä. Vaaralliset kaivannot ovat myös yksi syy, miksi työt joskus viivästyvät, sillä maanrakentaja joutuu korjaamaan kaivannon emmekä pääse tekemään työtä silloin, kun olemme varanneet siihen ajan.

Tarkkana pitää olla myös silloin, kun töitä joudutaan tekemään keskellä tietä – esimerkiksi, kun joudutaan sulkemaan venttiilejä. Silloin työpari huolehtii, että autoilijat huomaavat väistää. Tänään mukaan otetaan vesimittari, ja käydään varastossa hakemassa mukaan tarvikkeita seuraavalle keikalle.

Kun Vesihuollon putkiasentajat saapuvat paikalle, vastaanotto ei aina ole iloinen, jos esimerkiksi vettä ei kotiin tule. Eri tilanteissa diplomaatin taidot ovat tarpeen, mutta lopulta asiakkaat ovat yleensä aina iloisia. – Me teemme töitä, jotta vesi saadaan taas virtaamaan. Se on meidän hommamme, tiivistää Iiro.

Tehtävissä tarvitaan myös hoksnokkaa, sillä aina kaikki ei mene niin kuin on suunniteltu. Hermostua ei saa, vaan ongelmat ratkotaan rauhassa paikan päällä. – Jyrkin kanssa kaikki tulee aina kuntoon ja hoituu. Meillä on hyvä yhteinen ymmärrys ja luottamus, Iiro sanoo työparin nyökkäillessä vieressä.

Yksi tärkeimmistä työvälineistä on pakettiauto, joka on kuin pieni verstas. Autosta työmaalle saadaan myös sähkö- ja vesipiste – se on oleellinen osa työturvallisuutta. Kun hommiin ryhdytään, toinen on kaivannon pohjalla ja toinen ojentaa työvälineitä ylhäältä. – Ei siinä enää tarvita paljon sanoja. Kun on itse montun pohjalla, ei tarvitse kuin ojentaa käsi, niin toinen tietää, mikä työkalu siihen pitää iskeä.

Auton ja työkalujen lisäksi työssä vaaditaan muun muassa työturva-, tieturva- ja tulityökortti sekä hygieniapassi ja ensiapukoulutusta. – Hygienia on työssä tosi tärkeää. Siinä voi tulla isot vahingot, jos tekee esimerkiksi likaisilla työkaluilla tonttivesijohdon liittymää tai tekee väärän yhdistyksen, tuumaa Jyrki.

Tällä kertaa ei mennä kaivantoon, vaan Kupittaankadulle ruotsalaistalon kellariin, johon vaihdetaan uusi vesimittari. Asukas on kotona ja ohjaa miehet pannuhuoneeseen. Miehet ahtautuvat pienestä välistä mittarin luokse ja vääntävät ruuveja auki. Äänten perusteella voimaakin tarvitaan. Putkiasentajat kohtaavat kodeissa monenlaista. Joskus talon koirat ovat livahtaneet vahingossa karkuun oven raosta, joskus taas keittiössä on katettu kahvit asentajia varten.

– Eikä niistä kyllä voi kieltäytyä, vaikka olisi juuri syöty, miehet sanovat.

Toisinaan vesimittareita vaihtaessa joudutaan menemään erikoisiinkin paikkoihin. Milloin vesimittari löytyy makuuhuoneen kaapista, milloin vessanpöntön takaa niin, että työ pitää tehdä käsikopelolla näkemättä itse mittaria. – Minäkin olen tällainen raamikas äijä, niin välillä on haastavaa mahtua mittarin luokse, Jyrki nauraa. Työn tuoksinassa paljastuu, että työparilla on yhteinen pahe: molemmat tykkäävät hyvästä ruuasta. Lounastauolla miehet käyvätkin hyväksi havaituissa kantapaikoissa, jos ne osuvat sopivasti matkan varrelle.

Ruuan lisäksi heitä yhdistää myös voimailuharrastus. Putkiasentajan työ on fyysisesti raskasta, joten on lähes välttämätöntä pitää huolta kunnosta ja venytellä. – Pitää olla kunnossa, jos meinaa päästä kuoppiin. Työtä joutuu usein tekemään hankalassa asennossa ja ahtaissa tiloissa, he sanovat.

Miehet suuntaavat monesti töiden jälkeen salille, mutta Iiro on harrastanut voimailua jopa kilpailumielessä ja napannut RAW-penkkipunnerruksessa kaksi SM-hopeaa. Nyt hän on tosin pitänyt kisoista taukoa muutamia vuosia.

Lihaksia ja oikeaa tekniikkaa todella tarvitaan, sillä raskaimmat työvälineet ja tarvikkeet voivat painaa useita kymmeniä kiloja. – Välillä jos kaveri huokaa, että onpa raskas, vastaan, että minä voin kyllä tulla kantamaan. Yleensä kaveri siitä sisuuntuu ja kantaa itse, Jyrki vitsailee.