0G7A0012

Johtokartta antaa tärkeää paikkatietoa

02.12.2020

Turun Vesihuollon alaisuudessa toimii ammattilaisia monenlaisissa työtehtävissä. Heistä harvan työ onnistuisi ilman toimivaa, jatkuvasti päivittyvää johtokarttaa.
TEKSTI: MIIKKA RUSI • KUVAT: JASKA POIKONEN

Näytöllä harmaata taustaa vasten risteävät monimutkaiset vihreät, punaiset ja siniset linjat. Seassa vilisee tarkkoja koordinaattitietoja, lukuja ja kirjaimia siellä täällä.

Näkymä voi ensivilkaisulla hämmentää asiaan vihkiytymätöntä, mutta paikkatietokäsittelijä Arita Malin ja kartoittaja Teija Vainio-Karahan näkevät ruudulla Vesihuollon kaikkein keskeisimmän suunnittelun ja verkoston hallinnan tietopankin.

Kyse on johtokartasta, Vesihuollon paikkatiedosta. Johtokartan tarkoitus on antaa tarkastelijalleen mahdollisimman tarkka näkymä maanalaiseen todellisuuteen – vesi- ja viemärijohtojen runsaaseen verkostoon, jonka sujuva toiminta on normaalin kaupunkielämän edellytys.

– Jos esimerkiksi tulee jokin häiriötilanne, kuten vesijohtovuoto, kunnossapito paikantaa kohteen heti johtokartalta. Sieltä he näkevät putken sijainnin ja tarkat tiedot, sekä ketkä jäävät ilman vettä, jos putki joudutaan sulkemaan, Vainio-Karahan kertoo.

Milloin johtokarttaa tarvitaan?

Johtokarttaa ei tarvita ainoastaan Vesihuollon sisällä. Kartta palvelee niin ikään suunnittelijoita, maaperätutkijoita ja urakoitsijoita, mutta toisaalta myös yksityishenkilöitä ja yrityksiä.

– Kun kaupungin alueella tulee mikä tahansa rakennusprojekti, niin johtokarttaa tarvitaan, Arita Malin kiteyttää.

Myös esimerkiksi putkiston jatkuvaa saneeraussuunnittelua tehdään johtokartasta kerättyjen tietojen perusteella.

– Vesihuollossa johtokartasta saadaan tietoja konkreettisesti minkä kokoista, mitä materiaalia ja minkä ikäistä pukisto on missäkin, miten verkosto on kehittynyt ja missä vuotoja ja häiriöitä esiintyy.

Asiakas voi tilata johtokarttaotteen itse näppärästi Turun kaupungin verkkosivujen kautta. Tilauspalvelun käyttö on maksutonta eikä se vaadi rekisteröitymistä tai kirjautumista.

Johtokartassa mahdollisimman hyvä mittatarkkuus on tärkeää, toteavat Arita (vas.) ja Teija.
Jaska Poikonen

”Visuaalinen hahmottaminen korostuu”

Sekä Malin että Vainio-Karahan ovat työskennelleet johtokartan parissa jo ennen sen siirtymistä sähköiseksi tietokannaksi. Ennen digitalisoitumista johtokarttaa tehtiin käsin piirtämällä muoville.

– Karttaa siis ihan fyysisesti rakennettiin. Oli muovit 1:500 mittakaavassa, joita piirrettiin ja ylläpidettiin, Malin kuvailee.

Johtokarttaa tehdessä korostuivat tarkkuus, selkeys ja hyvät kädentaidotkin. Virheitä oli syytä välttää, sillä niiden korjaus oli huomattavasti työläämpää kuin digitaalisesti. Tarkkuus on tärkeää nykyäänkin, kun tietoa kerätään paljon – ja jotta sen löytäminen tietokannasta on mahdollista.

Nykymallinen, digitaalinen johtokartta onkin jatkumoa vanhoille kartoille. Se elää ajassa ja edustaa tämän hetken tapaa esittää putkiverkostotietoja mahdollisimman selkeässä muodossa.

– Tietynlainen visuaalinen hahmottaminen tässä työssä korostuu. Kartan ja sen informaation tulee olla luettava sellaisellekin ihmiselle, jolle johtokartta ei ole entuudestaan tuttu, Vainio-Karahan toteaa.

Maailma näyttää erilaiselta vesihuoltolaisen silmin. Arita ja Teija huomaavat kurkkivansa vapaa-ajallakin liikkuessaan kiinnostuneina putkityömaita.

Kohti suurempaa tarkkuutta

Myös mittausmenetelmät ovat menneet eteenpäin viimeisten vuosikymmeten aikana vauhdilla.

– Siitä ei ole kauan, kun mittauksia tehtiin usein vielä ihan prisman ja mittanauhan kanssa. Toinen mittaaja oli venttiilin kohdalla ja toinen otti talon kulmalta prisman kanssa suoran kulman.

Nykyisin mittatarkkuus on uudella tasolla robottitakymetrien ja GPS-teknologian ansiosta. Toisaalta korkean ammattitaidon ansiosta vanhatkin mittatulokset olivat käytettyyn laitteistoon nähden yllättävän tarkkoja.

– Jos nyt katsoo vanhoja karttoja, niin eivät ne mitenkään aivan huikeasti heitä. Harvemmin on mitään metrien eroja.

Teknologia kehittyy vauhdilla toki edelleen. Esimerkiksi vesihuollon alan ammattilaisille tarkoitetuilla messuilla voi nähdä jo huimiakin visioita siitä, miltä johtokartan ylläpitäminen voi tulevaisuudessa näyttää.

– Meilläkin on jossain vaiheessa tässä vain ”älylasit” silmillä, josta näemme koko kartan kaikkine tietoineen, Vainio-Karahan naurahtaa.

Johtokarttaotteen voit tilata osoitteessa turku.fi/johtokartta

Aineisto toimitetaan normaalisti PDF-formaatissa ja erikseen pyydettynä DWG:nä tai paperitulosteena. Johtokarttaotteen tilaaminen on maksutonta.