Tuomas Jalonen

Joku valvoo aina

06.06.2021

Vesihuollon päivystäjät huolehtivat, että vesijohtoverkosto toimii 24/7 ja kiiruhtavat tarvittaessa korjaamaan vian vaikka keskellä yötä. Muutaman viikon vuodessa vastuu vedestämme on vesihuoltoinsinööri Tuomas Jalosella ja asentaja Terho Luomalla.

 

TEKSTI: SARI LOMMERSE • KUVAT: JASKA POIKONEN

Päivystäjänä toimii työnjohtaja, eli käytännössä putkimestari tai vesihuoltoinsinööri, ja hänen parinaan asentaja. Kun vesijohtoverkostossa on ongelmia virka-ajan ulkopuolella, ilmoitus siitä tulee Turun Seudun Veden valvomoon, joka ilmoittaa päivystävälle työnjohtajalle. Työnjohtaja arvioi tilanteen kiireellisyyden ja lähtee tarvittaessa paikalle yhdessä asentajan kanssa.

Päivystysaikana ilmoitettavat ongelmat vaihtelevat laidasta laitaan.

– Jossain työmaalla saatetaan vahingossa kaivaa putki poikki tai esimerkiksi maassa oleva kivi voi painaa putkeen reiän. Vedet voivat valua alueella olevien kiinteistöken kellareihin ja tulee vahinkoja. Talviaikaan pakkanen tai nopea sään lauhtuminen voivat aiheuttaa kiinteistöjen tonttijohtojen ja vesimittareiden jäätymisiä, jos niitä ei ole suojattu joskus sulkemaan vesijohdon ennen kunnolla, Tuomas Jalonen sanoo. kuin olemme ilmoittaneet asiakkaille.

Jos verkostossa on vuoto, työnjohtaja tekee päätöksen korjaamisen aikataulusta.

– Jos vuoto pystytään eristämään ja kaikki asiakkaat saavat vettä, ei ole välttämättä kiirettä päivystysaikana korjata. Jos pitää alkaa korjata ja kaivaa, aletaan soitella lisää asentajia töihin sekä kuorma-autot paikan päälle. Todella hyvin on aina saatu porukkaa paikalle, ja siitä täytyy nostaa hattua asentajille ja kuskeille, että viitsivät lähteä silloinkin, kun eivät itse ole päivystämässä.

Asentaja Terho Luomalla on vuosikymmenten kokemus työstä vesihuollossa.

Päivystäjän työ on myös asiakkaiden kohtaamista kasvokkain. Kaikille vesikatkon alueen asukkaille pitää ilmoittaa, jos veden jakelu keskeytyy.

– Jos alue on pieni, käymme pimputtamassa ovikelloa ja olen käynyt vielä ovilla sanomassa, kun vesi on taas päällä. Jos kyseessä on isompi alue tai kerrostalo, jossa alaovet ovat lukossa, lähetämme tiedotusjärjestelmämme kautta tekstiviestin niille, joiden yhteystiedot meillä on. Pyrimme myös järjestämään varavettä vesikatkosta kärsiville.

Vesijohtovuodon aiheuttamat vahingot pyritään aina minimoimaan, ja siksi joudumme joskus sulkemaan vesijohdon ennen kuin olemme ilmoittaneet asiakkaille.

Aina tavoitettavissa

Tuomas on työskennellyt Vesihuollossa vuodesta 2012. Hän työskentelee vesi- ja viemäriverkoston suunnittelussa ja rakennutuksessa. Päivystysrinkiin kuuluu kahdeksan työnjohtajaa ja kahdeksan asentajaa, joilla on pitkä työkokemus ja laaja osaaminen.

– Päivystäjät vastaavat päivystysaikana koko vesijohtoverkoston toiminnasta. Päivystysaikana työnjohtaja tekee päätökset itsenäisesti keskusteltuaan tilanteesta asentajan kanssa. Jos tulee tiukka paikka, muille putkimestareille ja asentajille saa aina soittaa ja kysyä neuvoa, mutta on iso kynnys soittaa jollekin keskellä yötä.

Päivystysvuoro on viikon kerrallaan, ja silloin tehdään normaalia päivätyötä, jonka jälkeen päivystetään arki-iltaisin ja -öisin sekä viikonloppuisin. Tavoitettavissa täytyy olla jatkuvasti, sanoo Terho Luoma, joka on yksi päivystysringin asentajista.

– Käytännössä se tarkoittaa, että ollaan kotona ja päivystetään puhelinta. Päivystysviikot ovat hyvin erilaisia: joskus on todella rauhallista ja toisinaan taas voi olla kiirekin, varsinkin talvella kun tulee jäätymisiä.

Vaikka päivystäminen tarkoittaa omistautumista työlle vapaa-ajan kustannuksella, se on Terholle mieluinen ja vaihteleva osa työtä. On mielenkiintoinen haaste saada ongelma korjattua niin, että sen aiheuttama haitta jäisi mahdollisimman vähäiseksi.

– Yritämme hoitaa hommat niin, että mahdollisimman vähän häiritsemme ihmisiä ja vesi tulee ja menee. Mietin monesti mahtavatko kaupungin asukkaat tietää, millainen joukko meitä on työskentelemässä täällä taustalla, Terho pohtii.

Ennakoiva kunnossapito tärkeää

Joskus tulee myös hälytyksiä, jotka eivät johdu vesijohtoverkostosta. Esimerkiksi rankkasateella voi hulevesikaivo täyttyä ja vesi valua kaivosta kadulle. Useimmiten tilanne käydään kuitenkin tarkistamassa paikan päällä ja ilmoitetaan asiasta viemäreiden kunnossapitoon.

Joskus päivystäjän neuvo puhelimessa riittää.

– Kesällä saaristossa on käytössä kesävesijohto, ja perjantai-iltana kesäasukas soitti viimeisestä saaresta, että ei tule vettä ollenkaan. Sanoin, että todennäköisesti mökkiläiset ovat täyttäneet patoja ja sankoja yhtä aikaa ja vesi on loppunut hetkellisesti. Kehotin häntä soittamaan tunnin päästä uudestaan, ja niin hän soitti, että vettä tulee taas, Tuomas muistelee.

Ennakoiva kunnossapito vähentää ongelmia vesijohtoverkossa. Kunnossapidon tarvetta arvioidaan jatkuvasti ja kiireellisyyttä priorisoidaan.

– On monen tekijän summa, miten putket kestävät. Siihen vaikuttavat putkien ikä, materiaali ja asennuspaikka. Vesijohtoverkoston kuntoa on vaikea tutkia millään laitteella, kun se on maan alla ja putkessa on paineellinen vesi. Tiedämme kuitenkin kokemuksesta putken iän ja materiaalin perusteella, mitkä putket alkavat olla saneerausiässä. Myös vuoto putkilinjassa voi kertoa, että putki alkaa olla tiensä päässä, ja sen pohjalta priorisoidaan saneerausta, Tuomas sanoo.