Vesimittareita_ES (7) jpg

Suojaa vesimittari ja tonttijohdot pakkaselta

01.01.2024

Jäätyessään vesimittari voi hajota ja aiheuttaa pahimmillaan vesivahingon. Mittarit sijaitsevat usein teknisissä tiloissa, missä ongelmat jäävät helposti huomaamatta.

Pitkät pakkasjaksot ja jatkuvat lämpötilanvaihtelut rasittavat kotitalouksien vesimittareita ja tonttijohtoja. Mittarin jäätymisen ja siitä seuraavat ongelmat voi välttää suojaamalla mittarin kylmältä huolellisesti.

– Kymmeniä talvessa, Turun Vesihuollon vesimittariosaston työnjohtaja Kari Soinio ja projektikoordinaattori Lassi Rantakoski tuumaavat, kun heiltä kysyy, kuinka yleistä vesimittarien jäätyminen talvella on. Heillä on asiaan tuntumaa, sillä he vaihtavat ehjät mittarit jäätyneiden tilalle.

Jäätyneet mittarit ovat omakotitaloasujien riesa. Rikki menneen mittarin vaihtamisesta laskutetaan asiakasta, sillä mittarin suojaaminen pakkaselta on kiinteistönomistajan vastuulla.

Mittarin voi eristää kylmältä paksulla peitteellä tai vaikka räsymatolla. Tärkeää on pitää mittaritila lämpimänä ja eristää vesiputket hyvin. Pakkasvahti on myös hyvä apuri.

– Joskus mittaritilan tuuletusluukku saattaa jäädä auki, tai sähköpatteri menee epäkuntoon. Tilan jäähtyessä mittari pääsee jäätymään, Soinio kertaa.

Tonttijohtojen jäätymisen voit estää myös valuttamalla hiljalleen vettä hanasta.

Talvi voi yllättää omakotitaloasujan

Jäätyessään vesimittari voi hajota ja aiheuttaa pahimmillaan vesivahingon. Mittarit sijaitsevat usein teknisissä tiloissa, missä ongelmat jäävät helposti huomaamatta.

– Hajoamisen varalta mittarin tulisi olla aina lattiakaivollisessa paikassa, Rantakoski muistuttaa.

Pitkät pakkasjaksot ja sahaavat lämpötilat ovat mittareille riski. Katalimpia ovat tyypillisesti talven ensimmäiset pakkaset ja sään nopea lauhtuminen.

– Jos tulee oikein yllätyspakkaset, niin puhelin soi meillä viikon, Rantakoski toteaa.

Jäätyneen vesimittarin tunnistaa siitä, että vettä ei tule, mittari vuotaa reilusti tai mittarin lasi tai kansirengas on haljennut. Jäätynyttä vesimittaria ei kannata yrittää sulattaa itse, sillä se voi rikkoa mittarin.

Jos vesimittarisi jäätyy, rikkoutuu tai vuotaa, ota yhteyttä Turun Vesihuollon vesimittariosastoon:

Vesimittariosaston yhteystiedot
p. 040 484 0192
Puhelinajat: ma–to klo 8.00–11.00 ja 12.00–14.00, pe klo 8.00–11.00

Jos vika on kiireellinen, ota palveluaikojen ulkopuolella yhteyttä päivystykseen:
p. 044 907 2011 (valvomo)